Blodplättar

Jag var på Ica för att köpa fjälster men hittade istället 5 liter fryst nötblod. När jag kom hem började jag genast att leta efter recept och hittade i ”Vår kokbok” på blodplättar samt blodpudding. Det var samma ingredienser men skillnaden var att blodpudding lagas i en form i ugnen medan blodplättar helt enkelt steks. Jag hittade även ett recept på nätet som jag bestämde mig för att göra.

Blodplättar 

5 dl nötblod
5 dl vatten
2 tsk salt
½ krm vitpeppar
3 ägg
½ dl sirap
4½ dl vetemjöl

Vispa ihop alla ingredienser till en klimpfri smet.
Grädda i stekpanna till tunna plättar.
Äts med lingonsylt, eventuellt blandad med riven vitkål.

Och såhär gick det:

blodplattar-3

Först tinade jag blodet över natten i kylen.

blodplattar-1

Sen var det dags att blanda smeten.

blodplattar-2

Det blev en vacker smet tycker jag.

blodplattar-4

Resultatet, en mörk pannkaka som gick fortare att grädda än den vanliga pannkakan.

Lätt som en plätt sa jag och började äta.
Det smakade som nästan dom pannkaka vilket gjorde mig lite besviken, men det var kul att testa. Nästa gång blir det från ”Vår kokbok”. Och då antar jag att det kommer smaka mer som blodpudding eftersom det receptet har kryddor i sig. Blodet i sig har inte så mycket smak.
Blodpalt ligger också på att-göra-listan.

Permalänk till denna artikel: http://xn--jaggrt-zxa.se/uncategorized/blodplattar/