En gång i Thailand på en restaurant, såg jag en gammal tant hälla upp en otroligt tjock thaisås på flaskor och jag insåg då att denna är egengjord.
Eftersom jag själv är petig med hur en thaisås ska smaka så bör ju det bästa vara att göra den själv.
Här kommer receptet jag hittade:
Mixa 6 röda chilifrukter och 4 vitlöksklyftor.
Blanda chilin och vitlöken med 0.5 dl vatten och 1.5 dl socker och 4 msk vitvinsvinäger.
Låt puttra på låg värme tills blandningen får konsistens som – just det, sweet chili-sås.
Smaka av med en gnutta salt och kanske lite mer socker och vitvinsvinäger.
Hacka och ösa i mixern.
Ner i kastrullen och sen…
Slå på vätskan.
Jag kokade såsen i 15 min utan att märka någon skillnad på konststens.
När jag hade kokat färdigt beslöt jag mig för att reda hälften med maizena.
Resultatet såg ut så här:
Och den med maizena fick till en början perfekt konsistens
Dagen efter hade den utan maizena perfekt konsistens och den med maizena var fast som gelé.
Smaken är fantastisk.
Nästa gång blir det med lite mer socker och risvinäger istället för vitvinsvinäger, Jag misstänker att såsen hamnar närmare originalet då.