Thaisås / sweet chili-sås

En gång i Thailand på en restaurant, såg jag en gammal tant hälla upp en otroligt tjock thaisås på flaskor och jag insåg då att denna är egengjord.

Eftersom jag själv är petig med hur en thaisås ska smaka så bör ju det bästa vara att göra den själv.
Här kommer receptet jag hittade:
Mixa 6 röda chilifrukter och 4 vitlöksklyftor.
Blanda chilin och vitlöken med 0.5 dl vatten och 1.5 dl socker och 4 msk vitvinsvinäger.
Låt puttra på låg värme tills blandningen får konsistens som – just det, sweet chili-sås.
Smaka av med en gnutta salt och kanske lite mer socker och vitvinsvinäger.
sweet1

Hacka och ösa i mixern.

sweet2
Ner i kastrullen och sen…
sweet3

Slå på vätskan.

Jag kokade såsen i 15 min utan att märka någon skillnad på konststens.
När jag hade kokat färdigt beslöt jag mig för att reda hälften med maizena.
Resultatet såg ut så här:
sweet4
Och den med maizena fick till en början perfekt konsistens
Dagen efter hade den utan maizena perfekt konsistens och den med maizena var fast som gelé.
Smaken är fantastisk.
Nästa gång blir det med lite mer socker och risvinäger istället för vitvinsvinäger, Jag misstänker att såsen hamnar närmare originalet då.

Permalänk till denna artikel: http://xn--jaggrt-zxa.se/uncategorized/thaisas-sweet-chili-sas/

2 kommentarer

    • Johanna on 16 augusti, 2013 at 08:29
    • Svara

    Uuuuuuu va bra. Det ser ju asgott ut. Ska testa själv nån dag!

  1. Nu har jag gjort denna sweet chilisås. Den är grymt god. Beroende framkallande!

    Jag använde risvinäger som du skulle göra nästa gång Lars. Men jag vet inte vad det blir för skillnad i smak…

    Tyvärr var såsen lite för stark för Åsa så jag tror jag ska prova att göra på bara fyra chili nästa gång.

  2. Din kommentar inväntar granskning.

  3. Din kommentar inväntar granskning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.